Entertaining possibilities for a ’20s Tudor

It’s a challenge familiar to many families: the desire to add more space to a home while maintaining its original character and its seamless fit with the surrounding neighborhood.

Homeowners Jonathan O’Conner and Eric Schlotterbeck envisioned a more expansive family room and a kitchen remodel for easier hosting and entertaining in their circa-1920s Tudor on Minnehaha Parkway. They were willing to sacrifice a small, little-used sunroom and expand the footprint of the house.

By staying open to the creative possibilities offered up by their design-build team, the couple gained the additional space they hoped for — and much more.

Fine-tuning a Tudor for modern living

As avid cooks and frequent hosts to their many nieces and nephews, O’Conner and Schlotterbeck initially hoped for a larger main-floor family room that would take advantage of the space now occupied by a three-season porch. Extra square footage would be added with an addition.

They planned a kitchen remodel that would re-cast the small kitchen to make it truly functional for a two-chef family. Finally, they settled on an open floor plan for both the kitchen and family room, with the goal of enhancing traffic flow through both rooms for their many frequent guests and ensuring that everyone in the space could feel part of the action.

Yet the couple were surprised by the options open to them once the architect and builder looked at what a renovation could potentially offer: not only the family room and expansive kitchen they’d imagined, but also a new master bedroom suite with a three-quarter bath.

Together with architect Randall Buffie, the husband-and-wife team behind boutique design-build firm Schrader & Companies were inspired by the challenge to create some functional new square footage while also keeping the home’s original character intact.

“They weren’t contemplating the possibility of being able to gain a bedroom and bath as part of the project at all, originally,” said Andy…

Read the full article at the Original Source..

Back to Top